Следвайте Гласове в ТелеграмВсичко, което трябваше да се каже досега, сме

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВсичко, което трябваше да се каже досега, сме
Коментари Харесай

Атанас Атанасов преди преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ: Ще се разберем, бъдете спокойни

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Всичко, което трябваше да се каже до момента, сме го споделили, разяснява пред медиите министър председателят в оставка Николай Денков на влизане в постройката на Народното събрание преди началото на договарянията с ГЕРБ.

На въпрос в случай че не реализиран единодушие, какво ще последва, Атанас Атанасов отговори: " Ще реализираме единодушие, бъдете спокойни ".

Малко след 17.30 часа представители на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) дойдоха в постройката на Народното събрание след 17.30 часа за договаряния за бъдещото ръководство на страната, предава Българска телеграфна агенция.

В преговорния екип, разгласен от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Снимка: Българска телеграфна агенция

Габриел влезе в постройката на някогашния партиен дом без коментар. Рая Назарян от ГЕРБ сподели пред публицисти, че влиза с настройка за градивен разговор.

От страна на ПП-ДБ в диалозите вземат участие водачите на обединенията Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Снимка: Българска телеграфна агенция

Преговорите сред представителите на двете партии за бъдещото ръководство на страната се организират при закрити врата.

Малко преди началото От " Да, България " разгласиха признатата от партията резолюция, в която дават позитивна оценка за работата на кабинета и постигнатите резултати.

Разбираме нуждата да бъде излъчено държавно управление, което да подсигурява продължаването на промените и постоянния евроатлантически курс на страната, се показва още в документа.

Според " Да, България " форматът на ротационно ръководство заслужава да бъде подсилен за още девет месеца, в случай че бъдат обновени управническата и законодателна програми; бъде обезпечено опазване и увеличение темпото на напъните за присъединение към еврозоната, довеждане докрай на техническото присъединение към Шенген по суша, рационализация на армията, вложенията в възнаграждение и условия за персоналния състав, разширение взаимоотношението в границите на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна, бъде организиран подробен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-хубавите претенденти по ясни критерии посредством: конкуренция при издигане на номинации; отвод от издигане и поддръжка на ярки политически номинации; задълбочени инспекции за интегритет, професионални качества и потвърдена независимост; гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от болшинството, обезпечена посредством ангажимент за общо взимане на решение и несъгласие, аргументирано с съответните критерии за избор.

При решенията за попълване на органите на правосъдната власт и КПК, изискващи болшинство от две трети, решенията за поддръжка на спомагателни претенденти да се вземат при изискванията на обвързано болшинство, несъгласие и критерии, свързани с избора на най-хубавите претенденти.

В последните дни се появи спор поради поисканата от водача на ГЕРБ промяна на финансовия министър Асен Василев. Не е ясно дали Василев ще участва на диалозите.

Засега информацията е, че няма да има изказвания на участниците в срещата, до момента в който не приключат диалозите и в утрешния ден.

Източници: dnes.dir.bg, fakti.bg, " 24часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР